Werken in het buitenland (183 regeling)2017-02-08T14:52:17+00:00

werken in het buitenland, 183 dagen regeling

Werken in het buitenland

Werken in het buitenland begint langzamerhand een trend te worden. Steeds meer mensen gaan werken in het buitenland. Een veel voorkomende vraag is waar de belastingen betaald en afgedragen dienen te worden en hoe bijvoorbeeld om te gaan met sociale zekerheid of pensioen?

Grensoverschrijdend werken- veel voorkomende vragen:

Grensoverschrijdend werken is alleen van toepassing als u aan één van onderstaande situaties voldoet, namelijk:

 • U woont in Nederland en werkt in het buitenland;
 • U woont in het buitenland en werkt in Nederland;
 • U woont en werkt in het buitenland.

Uiteraard wil je niet dat er 2 keer belasting betaald wordt over je verdiende inkomen. Om dit probleem te voorkomen is er in belastingverdragen tussen verschillende landen (waaronder Nederland) geregeld welk land belasting mag heffen bij grensoverschrijdende arbeid.

Indien u gaat werken in het buitenland dient gekeken te worden of Nederland een belastingverdrag heeft gesloten met het land waarin u gaat werken. Is dit het geval dan is vaak het werkland dat mag heffen over de inkomsten die u verkrijgt. Echter hier zijn uitzonderingen op. Dit dient dus nagekeken te worden door in het verdrag te kijken. Er zijn situaties denkbaar dat het woonland mag heffen. Dit is het geval als aan onderstaande voorwaarden wordt voldaan:

 • De werknemer verblijft binnen een bepaalde periode niet langer dan 183 dagen in het werkland. Bij het tellen van de dagen voor de 183 dagenregeling dient uitgegaan te worden van de feitelijke verblijfsdagen (alle dagen waarop de werknemer in de werkstaat was), en;
 • De werkgever die het loon betaalt, is niet gevestigd in het werkland en het loon wordt ook niet betaald door of namens een werkgever in het werkland, en;
 • Het loon komt niet ten laste van de winst van een vaste inrichting van de werkgever in het werkland, bijvoorbeeld een filiaal, of van een vast middelpunt van de werkgever in het werkland, bijvoorbeeld een verkooppunt van een fabrikant.

Wil men gebruik maken van het feit dat het woonland mag heffen dan dient aan alle drie bovenstaande voorwaarden te worden voldaan, ook wel de 183 dagen regeling genoemd. Bewezen dient te worden dat aan alle drie de voorwaarden wordt voldaan. Let op: de Belastingdienst controleert regelmatig of de 183 dagen juist wordt toegepast.

Niet altijd geldt de 183 dagen regeling zodat het woonland mag heffen. Voor de volgende groepen gelden uitzonderingssituaties als er in het buitenland gewerkt wordt:

 • Bestuurders en commissarissen
 • Piloten en mensen die in de transport werken
 • Hoogleraren en docenten
 • Ambtenaren en studenten
 • Pensioengerechtigden

Met bovenstaande groepen hebben wij veel te maken. Neem gerust contact met ons op als u onder deze categorie valt.

Wilt u meer info over werken in het buitenland?

Gaat u werken in het buitenland en heeft u naar aanleiding van bovenstaande vragen? Gaat u tijdelijk grensoverschrijdend werken en wilt u weten wat u kunt doen met de eigen woning (verhuur of leeg laten staan?), wij hebben een programma ontwikkeld die berekend wat het voordeligst is, zie ook emigratie belastingadvies eigen woning

U kunt contact met ons opnemen via het contactformulier. Bellen kan ook binnen Nederland op (0)85 0030140 of vanuit het buitenland op +31 (0)20 2615615.

Zie ook de website van de Belastingdienst voor meer info over grensoverschrijdend werken.

6 Comments

 1. Joop 07/02/2014 at 10:11 - Reply

  Hallo, ik zit met een probleem waar u misschien bij kunt helpen
  Ik woon in Duitsland en mijn werk is in Nederland.
  Nu heeft mijn bedrijf mij van sep 2012 t/m sep 2013 met korte thuis reizen uitgezonden naar Rusland.
  Bij Rusland word volgens mij niet per kalenderjaar maar per 12 maanden gekeken.
  In deze tijd was ik meer dan 220 dagen in Rusland.
  Hoe gaat dit zo met mijn belastingopgave?
  Is hier voor mij wat te halen?
  Volgens de website van de belastingdienst had mijn bedrijf helemaal geen loonbelasting in mogen houden als ik als grensganger naar het buitenland word uitgezonden en in Nederland werk.
  Ik heb voor het Binnenlandse belastingplicht gekozen en mijn vrouw zonder inkomen ook.
  Kunt u mij helpen.

  • Jeroen Mijlof 15/02/2014 at 08:36 - Reply

   Beste Joop,
   Er zijn meedere redenen om te kiezen voor binnenlandse belastingplicht echter de meest belangrijke is de eigen woning (hypotheekrenteaftrek). Mocht blijken dat er geen loonbelasting ingehouden had mogen worden dan kun je dat later alsnog via de aangifte IB terug krijgen, maak je daar geen zorgen over.
   Met betrekking tot je vraag voor Rusland ligt het allemaal wat gecompliceerder, aangezien we hier met 3 landen te maken hebben. Het lijkt me het beste als je even contact met ons opneemt zodat we gericht wat vragen kunnen stellen aan je.
   MVG
   Jeroen Mijlof

   • Joop 19/09/2014 at 08:09 - Reply

    Hallo Jeroen, sorry dat ik zo laat reageer maar ik ben veel onderweg.
    Ik heb het een adviesburo in de hand gegeven maar die krijgen het ook niet geregeld.
    Die zeggen dat ik een adviesburo in Rusland moet zoeken en daar moet navragen hoe ik de belasting in Rusland kan/moet betalen.
    Moet dat werkelijk op deze manier of zijn er ook makkelijkere oplossingen.
    Daarbij wil ik ook geen vermogen aan kosten betalen aan een adviesburo die het niet geregeld krijgt.
    Ik heb uitstel tot mei 2015 gekregen van de belastingdienst.

    Mvg Joop

    • Jeroen Mijlof 30/09/2014 at 17:22 - Reply

     Beste Joop,

     Dank voor je reactie. Ik denk dat het beste is dat je rechtstreeks met mij contact opneemt zodat we je zaak kunnen bespreken. Mijn nummer is +31 6 4375 7868. MVG Jeroen Mijlof

 2. Harold 28/10/2014 at 19:58 - Reply

  Hallo,

  Mijn partner werkt online voor een bedrijf in de Verenigde Staten. Het probleem was dat dit bedrijf betalingen per check deed waardoor haar inkomen alleen op een lokale rekening gestort kon worden en dus niet voor ons in Nederland beschikbaar was. Inmiddels word dit nu wel direct op een lokale rekening gestort maar is dus nog steeds niet direct beschikbaar. Dit betekent dus ook dat ter plaatste vermogen word opgebouwd. Vanzelfsprekend heeft ze in de US haar inkomen keurig opgegeven aan de Amerikaanse belastingdienst en daarover belasting betaald. Ik heb in het verleden meerdere malen hierover gebeld met de Nederlandse belastingdienst maar een duidelijk antwoord op de vraag hoe hier belastingtechnisch mee om te gaan heb ik nooit gehad, hierbij te denken aan wisselkoersen etc. Wij hebben vanzelfsprekend de angst dat ondanks het feit wij dit al die tijd op juiste wijze hebben willen regelen en nog steeds willen regelen, wij dit niet kunnen zolang er geen duidelijk antwoorden hoe dit te behandelen.

  Met vriendelijke groet,
  Harold

  • Folkert Mijlof 31/10/2014 at 13:50 - Reply

   Beste Harold, Duidelijk verhaal allemaal en begrijpelijk dat je dit geregeld wilt hebben. Ik stel voor dat je telefonisch contact met ons opneemt inzake dit onderwerp zodat we dit probleem kunnen gaan oplossen. Ons telefoonnummer is +31 (0)85 0030140 mvg Folkert Mijlof

Leave A Comment