M-biljet bij emigratie / immigratie2018-08-24T16:29:51+00:00

M-biljet bij emigratie / immigratie

Invullen M-biljet M formulier

Ondersteuning M-biljet M formulier

Bij emigratie naar het buitenland of indien u naar Nederland immigreert krijgt u te maken met een M-biljet / M-formulier. Een M-biljet is een belastingaangifte formulier die ingevuld moet worden na het jaar dat u Nederland bent verlaten dan wel dat u naar Nederland bent gekomen.

Bij uitschrijving uit de gemeentelijke basis administratie (GBA) wordt automatisch een M-biljet (migratie biljet) naar het adres gezonden in het buitenland. Indien dit niet automatisch gebeurt zal er een aanvraag M-biljet bij de Belastingtelefoon (telefoonnummer 0800-0543) gedaan moeten worden. Wij kunnen u ondersteunen met het klaarmaken en indienen van het m-biljet / m-formulier

M-formulier – niet elektronisch indienen

Veel mensen zijn gewend om elektronisch een aangifte Inkomstenbelasting in te dienen. Een M-formulier kan echter niet elektronisch ingediend worden. U krijgt een grote pakket met vragen toegestuurd die vaak als ingewikkeld worden ervaren. De Belastingdienst vraagt in het m-formulier over welke periode u in Nederland bent geweest. Het M-biljet dient altijd voor 1 juli van een jaar ingediend te worden.

Net als veel andere advieskantoren beschikken wij over een elektronisch aangifte programma waarmee het m-biljet elektronisch ingevuld kan worden (niet op papier).

Buitenlands belastingplichtige – kwalificerende buitenlands belastingplichtige

Indien u zich uitschrijft bij de gemeente waar u woont omdat u emigreert wordt u automatisch buitenlands belastingplichtig. Indien meer dan 90% van de inkomsten belast zijn in Nederland ziet de belastingdienst u als “kwalificerend buitenlands belastingplichtig”. Zodoende heeft de kwalificerende buitenlandse belastingplichtige dezelfde fiscale mogelijkheden als een binnenlandse belastingplichtige zoals bijvoorbeeld hypotheekrente, aftrek studiekosten.

Wij hebben verschillende artikelen geschreven op het gebied van emigratie, zoals emigratie en wat te doen met de eigen woning en werken in het buitenland.

Indienen M-formulier – M-biljet

Vaak krijgt u automatisch een uitnodiging tot het doen van aangifte als u migreert. Deze uitnodiging zal geschieden per post. Verstandig is het om een postadres in Nederland aan te houden omdat post in het buitenland niet altijd aankomt waardoor u tegen boetes e.d. aan kan lopen.

Geen uitnodiging

Indien u geen uitnodiging ontvangt is het verstandig zelf contact met de belastingdienst op te nemen. Dit komt doordat vaak in het jaar van migratie er teveel loonbelasting wordt ingehouden door de werkgever. De loonadministratie houdt namelijk belasting in op basis van een 12 maands periode terwijl er vaak minder maanden gewerkt wordt. Daardoor kan door middel van indiening M-formulier / M-biljet het teveel betaalde teruggevraagd worden.

M-biljet – ondersteuning / hulp nodig bij indiening?

Heeft u ondersteuning of hulp nodig bij het indienen van het M-formulier? Wij hebben als specialisten op het gebied van emigratie en immigratie de nodige ervaring om u te adviseren en te ondersteunen met het indienen van het M-formulier.

Neem vrijblijvend contact met ons op door middel van ons contactformulier. Bellen kan ook op: +31 (0)85 00 30140

U kunt ook informatie vinden op de websites van de belastingdienst.

16 Comments

 1. bakker ina antonia 12/01/2015 at 10:54 - Reply

  Graag ,zou ik een m formulier,toegezonden willen krijgen ,woon sinds februari 2014,in menora spanje.

  • Folkert Mijlof 12/01/2015 at 11:01 - Reply

   Geachte heer/mevrouw,

   Een m-formulier kun je bestellen bij de Belastingdienst buitenland. Mocht u ondersteuning willen met het invullen van het m-biljet dan horen wij dat graag.
   MVG Folkert Mijlof

 2. henk van noord 15/01/2015 at 14:46 - Reply

  hallo

  graag zou ik een M-biljet van jullie ontvangen wegens vertrek uit Nederland
  naar het buitenland (duitsland)

  bedankt
  henk

  • Folkert Mijlof 15/01/2015 at 20:50 - Reply

   Beste Henk, zie ons antwoord hieronder. Deze dien je aan te vragen bij de Belastingdienst Heerlen tel: 0031 (0)55 5385 385
   MVG Jeroen

 3. mine 15/05/2015 at 21:34 - Reply

  Hallo, Ik ben een beetje in de war, ik woon sinds juli in het buitenland en ik heb in maart gewoon belasting aangifte gedaan digitaal. Het lukte ook gewoon. Nu zie ik overal staan dat het niet mogelijk is en dat het via een Mformulier moet. Ik heb die nooit ontvangen. Moet ik deze alsnog aanvragen? Waarom is mij aangifte via digid en het aangifteprogramma dan wel.goedgekeurd?

  Groet, mine

  • Folkert Mijlof 17/05/2015 at 21:16 - Reply

   Beste Mine, voor het fiscale jaar 2014 kun je nog aangifte doen via het electronische aangifte programma van de belastingdienst (p-biljet). Echter, als je vertrokken bent in 2015 dan zal je begin 2016 een m-biljet moeten indienen. Dit is een aangifte formulier die men moet invullen bij immigratie / emigratie. Als ik jou was zou ik contact opnemen met belastingdienst buitenland (tel: 055-5385385) en vragen of ze de aangifte hebben ontvangen. Indien dit niet het geval is dan is er wat mis gegaan en dien je een m-formulier aan te vragen. Mvg Folkert Mijlof

 4. Paul 31/10/2015 at 02:23 - Reply

  Hallo, ik ben in 2008 uit Nederland vertrokken en heb nooit een m-biljet ontvangen of ingevuld.

  Hoe werkt dat als weer terug zou komen naar Nederland?

  • Folkert Mijlof 02/11/2015 at 20:51 - Reply

   Als u weer terugkomt bestaat er de mogelijkheid dat u een uitnodiging krijgt van de belastingdienst om aangifte IB te doen via het m-biljet. Krijgt u geen uitnodiging doen van aangifte (m-biljet) en heeft wat aan te geven dan zal u erom moeten verzoeken.

 5. Yolanda 04/03/2016 at 21:07 - Reply

  Hallo ik ben sinds april 2015 weer in Nederland komen wonen en heb zojuist digitaal aangifte gedaan over 2015. Dat lukte gewoon. Nu hen ik ook een m formulier ontvangen, moet ik die dan ook nog invullen. Beide dus?

  • Folkert Mijlof 08/03/2016 at 11:10 - Reply

   Beste Yolanda, je kunt alleen voor 2015 een m-biljet indienen aangezien dit de eerste keer wordt dat je weer aangifte gaat doen in Nederland. Dit betekent dat je met de elektronische niet kunt doen.

 6. R. Mulder 19/11/2016 at 18:54 - Reply

  Mijn zoon is op 1 juli in 2015 naar Ierland verhuist en werkt daar en betaald Ierse belasting. Heeft M biljet ingevuld, nu blijkt dat hij over het Ierse deel ook NL belasting moet betalen. Is dit wel juist ? M Biljet wellicht verkeerd ingevuld, iets over het hoofd gezien ?

  • Folkert Mijlof 23/11/2016 at 15:21 - Reply

   Nee dat lijkt me niet juist, aangezien er verdragen ter voorkoming dubbele belasting zijn, waarbij er ook een verdrag tussen NL en Ierland is. In het arbeidsartikel staat dat het land waar men werkt mag heffen, tenzij de 183 dagen van toepassing is. Het beste is om contact met ons op te nemen en de aangifte te reviewen dan wel het m-biljet in te dienen.

 7. Gerrie 03/02/2017 at 14:59 - Reply

  Beste Folkert,

  Ik ben in 2009 uit Nederland vertrokken en heb net als Paul geen M biljet gekregen of ingevuld. Ik heb mijn administratie van Nederland inmiddels niet meer bewaard.. Gaat dat een probleem worden mocht ik besluiten naar Nederland te terug te komen?

  • Folkert Mijlof 05/02/2017 at 14:57 - Reply

   Beste Gerrie, voor 2009 zal je geen problemen meer krijgen omdat de periode van 5 jaren al inmiddels is verlopen. Let wel vaak is het zo dat in het jaar van emigratie of immigratie het slim is om een M-biljet in te dienen voor je arbeidsinkomen omdat de loonadministratie te veel loonbelasting inhoudt (namelijk op basis van 12 maanden). Als gevolg hiervan zal je dan geld terug kunnen krijgen d.m.v. indiening M-biljet.
   Let wel als je geen uitnodiging tot het doen van aangifte krijgt van de belastingdienst, heb je nog wel de plicht om de wet te kennen indien je denkt dat je iets moet aangeven. MVG

 8. Jessica 11/02/2018 at 19:42 - Reply

  Beste Folkert,
  Sinds begin 2017 sta ik weer ingeschreven in NL maar ik ben ook sinds die tijd werkzaam in het buitenland met een Zwitsers contract, ik draag belasting af in Zwitserland en mijn inkomen wordt omgerekend van Zwitserse Frank naar Euro en dan uitgekeerd. Is het mogelijk om dit te verwerken in het M biljet, en zo ja dan lijkt het me dat ik buitenlands belastingplichtige ben omdat mijn inkomen voor meer dan 90% buitenlands is?
  Alvast bedankt.

  • Folkert Mijlof 13/03/2018 at 13:59 - Reply

   Beste Jessica, Het beste is contact via reguliere email op te nemen omdat we meer moeten weten (info@mffa.nl)

Leave A Comment